BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Lagi Ramai Lagi Baik...

Friday, May 13, 2011

NikaH khITbah??

 

assalamualaikum semua….berjumpa lg dlm belog ini…huu…ase2nye dah seminggu lebeh ak ta update blog an?/sowi2..bkn pe..ak mleh nk on9 sjak akhir2 nie..hahah….gerek ta gerek tue mmg kenyataan..^^….ha…entry kli nie menyentuh sket segmen kawen…nk kawen??spe y tanak an..masing2 nk kawin…

 

Perkahwinan atau nikah menurut bahasa ialah berkumpul dan bercampur. Menurut istilah syarak pula ialah Ijab dan Qabul (‘aqad) yang menghalalkan persetubuhan antara lelaki dan perempuan yang diucapkan oleh kata-kata yang menunjukkan nikah, menurut peraturan yang ditentukan oleh Islam (sumber dari wikipedia)

ha..zaman skrg nie lau kite lihat ramai y suda ad pasangan or teman masing2 an..masing2 suda melangkah stapak kehadapan…n ad y suda niat nk kawen dah pn…bgoslah lau niat tue betol…jgn juz nk kawen tok suke2 jerk..sbb 2 adnye nikah KHITBAH ni..so ape tue nikah khitbah??>>>>>click kt sni….

ok…lau kite lihat zaman dlu ngn zaman skrg mmg beze pemikirannye…lau owg dlu kawen awl owg kte bgoslah bdk nie…lau skrg  lau owg kawen awl tue msti die ad wat pape bnde y ta bek la..mcm2 hal itu ini…(maaf lau ad kesilapan)…sbnrnye pemikiran cmtue slh…sptotnye kite bg sokongan kt spe2 y nk nikah awl bg mengelakkan dr fitnah atau sebagainye…tp kite taleh slhkan lau owg kte cmtue…mungkin sbb die msih lg pengalaman sbb tue die ckp cmtue..ak taleh kte pape sbb ak lom ad calon cm korang..hehe…

sbb tue la bs spe2 y nk nikah awl nie…knelah bwat ayt y menarik sket tok ckp kt ibu bpa ttg pentingnye nikah khitbah nie…n bkn y nk kawen je kne taw  malah smua org kne taw ape tue nikah khitbah n pe die..sbb nmpk cm mudah yela kawen pastue bleh wat mcm2…ha..tue silap pker..knela nengk dr smua aspek bkn takat nk wat seks jerk…ngerti kamoo?????

 

image

sweet x??

ok..ase2nye tue jerk kot entry wat mse nie..len kli kite cite lg ea…heeh….orait…semoge berbahagie bg spe2 y bakal melayari alam perkahwinan n semoge berkekalan sehingge akhir hayat…insyaAllah…Smile

Firman Allah swt yang bermaksud :
dan kahwinkanlah orang - orang bujang [ lelaki dan perempuan ] dari kalangan kamu dan orang - orang yang soleh dari hamba - hamba kamu , lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin , Allah akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpah kurniaNya kerana Allah swt Maha Luas rahmat dan kurniaNya lagi Maha Mengetahui .

An Nuur : Ayat 32

p/s:jgn lupe jempot bg y nk kawen ea…

4 comments :

miss faten said...

TERBAIK HOYH IJAT!! :D
I LOIKE :))

ijatkomeng said...

fatin:kan??hahha...ak mmg tggu saat nk post mende nie...sile la bce then share ye..huhu

NadiRah said...

eh2..gambar tu cam kenal.. ^^

ijatkomeng said...

nanad:knl kan??haha...mmg amek dr nad r..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...